27 Kasım 2016 Pazar

Vücut Kitle İndeksi

Vücut Kitle Endeksi, kişilerin boy kilolarından hesaplanan bir ideal ölçüt birimidir. Bu ölçüt ile daha doğrusu kişiler ideal vücut ölçülerini boy ve kilo oranlarına göre hesaplayabilmektedirler.
Vücut Kitle Endeksi, sağlık konusunda uzmanlar tarafından dikkat edilen önemli hususlar arasında yer almaktadır. Şeker hastalığı, obezite, kalp hastalıkları genelde vücut kitle endeksi normalin üstünde olan kişilerde görüldüğü gibi bir gerçek bulunmaktadır.
Vücut Kitle Endeksini hesaplamak için, öncelikle kilonuzu boyunuzun karesine bölmeniz gerekmektedir.  Örneğin 1.80 boyunda ve 95 kilo ağırlığında olan birinin kitle endeksi; 95 bölü boy oranının karesi olan 3.24 yapılarak bulunabilmektedir.
Hesaplanan vücut kitle endeksi için belirli aralıklar bulunmaktadır. Kitle endeksi 18,5 altı olan kişiler çok zayıf, 18,5-24,9 arası olan kişiler kilolu, 24,9-29,9 arası hafif kilolu, 29,9-34,9 arası kilolu 34,9-44,9 arası fazla kilolu, 44,9-49,9 arası obez ve 49,9 üstü kişiler aşırı obez kişiler olarak belirtilmektedir.
Elde edilen sonuçlar tamamen tüm insanları eşit olarak görerek verilir. Bazı insanlar yapısı gereği iri, bazıları ise de kaslı bir vücuda sahip olabilir. Tek etken olarak vücut kitle endeksi insan sağlığında bir etken olarak görülmemeli, kişilerin vücutlarında bulunan yağ oranları ve kas oranları da hesaplanarak herhangi
bir olumsuz sağlık koşulu olup olmadığı kişilere ancak detaylı bir analiz sonucunda verilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder